niedziela, 13 października 2013

Kotleciki z kaszy jaglanej i słonecznika


Kasza jaglana jest kaszą którą polecam wam koniecznie włączyć do swojego jadłospisu. Dlaczego? Już tłumacze. 
  •  ·         Jest zasadotwórcza co ma ogromne znaczenie w dzisiejszych czasach. Spożywając wiele kwasotwórczych produktów ciężko utrzymać nam równowagę kwasowo-zasadową ,więc często  zakwaszamy nasz organizm , co może prowadzić do wielu chorób. Dlatego tak  ważne jest wprowadzenie jej do naszej diety tak niekorzystnej dla organizmu.
  • ·         Nie zawiera glutenu dlatego nie uczula. Mogą bez obaw spożywać ją osoby z celiakią i alergiami.
  • ·         Zawiera antyoksydanty które zwalczającą wolne rodniki(jedna z przyczyn nowotworów) ,zapobiegają powstawianiu raka.
  • ·         Zawiera Krzem rzadko występujący w produktach spożywczych. Zapewnia  piękny i zdrowy wygląd skóry,paznokci i włosów. Niedobór krzemu powoduje min.pękające paznokcie, które sygnalizują demineralizację.
  • ·         Posiada dużo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego).  Lecytyne która opóźnia procesy starzenia.
  • ·         Kasza jaglana przy regularnym spożywaniu może być dobrym źródłem witaminy E.
  • ·         Składniki mineralne takie jak potas, żelazo,wapń,magnez,fosfor,cynk,mangan,
  • ·         Posiada właściwości antywirusowe , poleca się ją przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych.
  • ·         Zawiera tryptofan , czyli aminokwas który podnosi poziom serotoniny(hormonu szczęścia).


 Składniki kotlecików:
-jedna szklanka kaszy jaglanej
-pół szklanki łuskanego słonecznika
-curry, kurkuma lub papryka w proszku
-zioła prowansalskie

-sól , pieprz, vegeta(osobiście nie używam, wersja dla
lubiących słone)
-
olej do smażenia
-bułka tarta bg lub zwykła

Sposób wykonania
Kaszę jaglaną płuczemy raz zimną raz ciepłą wodą , żeby pozbyć się zabrudzeń,odcedzamy.
Jedną szklankę kaszy zalewamy dwoma szklankami wody, lekko solimy(ja dodaje odrobinę curry zamiast soli),dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek. Gotujemy na małym ogniu przez 15-20min.
Po ugotowaniu dodajemy do kaszy resztę składników a następnie miksujemy.

Z powstałej masy formujemy kotleciki(kasza jaglana ma to do siebie , że świetnie się klei , dlatego nie musimy dodawać jajka), obtaczamy w panierce, smażymy na złoty kolor
.

SMACZNEGO ! :)

U mnie kotleciki w różnych wydaniach :)
kotleciki jaglane z sałatką z marchwi i pora klik

wersja dla kuzyna, z  żółtym serem cheddar i keczupem.

równie pyszna wersja kotletów z gulaszem
Kotleciki są naprawdę proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Doskonałe również na drugi dzień.
Jeszcze raz smacznego :)



7 komentarzy:

  1. Ojj tak ;) wygląda na to że właśnie znalazłam pomysł na jutrzejszy obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. nie lubię kaszy jaglanej, ale te placuszki zrobię;)
    PS.: Jak Cię dodać do Obserwowanych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę , mam nadzieję , że te placuszki przekonają Cię zarówno do kaszy jak i to nich samych :)
      Wystarczy , że naciśniesz na moim blogu po prawej stronie obserwatorzy ,,dołącz się do tej witryny,,
      Pozdrawiam ! :)

      Usuń
  3. Wyglądają OBŁĘDNIE!!! A tryptofan działa chyba nawet na odlegość- podniósł mi się hormon poziom hormonów szczęścia od samego patrzenia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje również obłędnie , ręczę za to ! ;)
      Oj , cieszę się strasznie :)
      Nie pozostaje nic innego, jak wygospodarować sobie czas w któryś dzień i zrobić sobie takie zdrowe pyszności ! :)))

      Usuń
  4. Kotleciki wyglądają bardzo smacznie :D Napewno wypróbuję :))

    OdpowiedzUsuń