Kasza
jaglana jest kaszą którą polecam wam koniecznie włączyć do swojego jadłospisu.
Dlaczego? Już tłumacze.
- · Jest zasadotwórcza co ma ogromne znaczenie w dzisiejszych czasach. Spożywając wiele kwasotwórczych produktów ciężko utrzymać nam równowagę kwasowo-zasadową ,więc często zakwaszamy nasz organizm , co może prowadzić do wielu chorób. Dlatego tak ważne jest wprowadzenie jej do naszej diety tak niekorzystnej dla organizmu.
- · Nie zawiera glutenu dlatego nie uczula. Mogą bez obaw spożywać ją osoby z celiakią i alergiami.
- · Zawiera antyoksydanty które zwalczającą wolne rodniki(jedna z przyczyn nowotworów) ,zapobiegają powstawianiu raka.
- · Zawiera Krzem rzadko występujący w produktach spożywczych. Zapewnia piękny i zdrowy wygląd skóry,paznokci i włosów. Niedobór krzemu powoduje min.pękające paznokcie, które sygnalizują demineralizację.
- · Posiada dużo witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego). Lecytyne która opóźnia procesy starzenia.
- · Kasza jaglana przy regularnym spożywaniu może być dobrym źródłem witaminy E.
- · Składniki mineralne takie jak potas, żelazo,wapń,magnez,fosfor,cynk,mangan,
- · Posiada właściwości antywirusowe , poleca się ją przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych.
- · Zawiera tryptofan , czyli aminokwas który podnosi poziom serotoniny(hormonu szczęścia).
Składniki kotlecików:
-jedna
szklanka kaszy jaglanej
-pół szklanki łuskanego słonecznika
-curry, kurkuma lub papryka w proszku
-zioła prowansalskie
-sól , pieprz, vegeta(osobiście nie używam, wersja dla lubiących słone)
-olej do smażenia
-bułka tarta bg lub zwykła
Sposób wykonania
-pół szklanki łuskanego słonecznika
-curry, kurkuma lub papryka w proszku
-zioła prowansalskie
-sól , pieprz, vegeta(osobiście nie używam, wersja dla lubiących słone)
-olej do smażenia
-bułka tarta bg lub zwykła
Sposób wykonania
Kaszę jaglaną płuczemy raz zimną raz ciepłą
wodą , żeby pozbyć się zabrudzeń,odcedzamy.
Jedną szklankę kaszy zalewamy dwoma szklankami wody, lekko solimy(ja dodaje odrobinę curry zamiast soli),dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek. Gotujemy na małym ogniu przez 15-20min.
Jedną szklankę kaszy zalewamy dwoma szklankami wody, lekko solimy(ja dodaje odrobinę curry zamiast soli),dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek. Gotujemy na małym ogniu przez 15-20min.
Po ugotowaniu dodajemy do kaszy resztę składników a następnie miksujemy.
Z powstałej masy formujemy kotleciki(kasza jaglana ma to do siebie , że świetnie się klei , dlatego nie musimy dodawać jajka), obtaczamy w panierce, smażymy na złoty kolor.
SMACZNEGO ! :) |
kotleciki jaglane z sałatką z marchwi i pora klik |
wersja dla kuzyna, z żółtym serem cheddar i keczupem. |
równie pyszna wersja kotletów z gulaszem |
Jeszcze raz smacznego :)
pychota:))
OdpowiedzUsuńOjj tak ;) wygląda na to że właśnie znalazłam pomysł na jutrzejszy obiad :D
OdpowiedzUsuńnie lubię kaszy jaglanej, ale te placuszki zrobię;)
OdpowiedzUsuńPS.: Jak Cię dodać do Obserwowanych?
To bardzo się cieszę , mam nadzieję , że te placuszki przekonają Cię zarówno do kaszy jak i to nich samych :)
UsuńWystarczy , że naciśniesz na moim blogu po prawej stronie obserwatorzy ,,dołącz się do tej witryny,,
Pozdrawiam ! :)
Wyglądają OBŁĘDNIE!!! A tryptofan działa chyba nawet na odlegość- podniósł mi się hormon poziom hormonów szczęścia od samego patrzenia :D
OdpowiedzUsuńSmakuje również obłędnie , ręczę za to ! ;)
UsuńOj , cieszę się strasznie :)
Nie pozostaje nic innego, jak wygospodarować sobie czas w któryś dzień i zrobić sobie takie zdrowe pyszności ! :)))
Kotleciki wyglądają bardzo smacznie :D Napewno wypróbuję :))
OdpowiedzUsuń