Składniki:
-pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-szklanka mleka kokosowego/sojowego lub mleka krowiego/jogurtu-wersja z nabiałem
-olej kokosowoy
-3 łyżki jagód
-ksylitol do posłodzenia
Sposób wykonania:
Pół szklanki kaszy jaglanej zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Dodajemy łyżeczke tłuszczu (u mnie olej kokosowy) do kaszy jaglanej.
Po ugotowaniu , przekładamy 5 łyżek kaszy do głębokiego naczynia (miska , garnek) , dodajemy szklankę mleka kokosowego i 3 łyżki jagód(można posłodzić ksylitolem ,jeśli dla kogoś bedzie mało słodkie, wiele zależy od jagód). Całość miksujemy. Podajemy na zimno (schładzamy całość w lodówce) , lub na ciepło (dodając do gorącej kaszy podgrzane mleko). Deser przechowywany w lodówce , wyśmienicie smakuje również na drugi dzień np. jako pożywne śniadanie :)
Z pozostałej kaszy jaglanej możemy przygotować , albo większą ilośc deseru , albo najszybsze i najprostsze na świecie nuggets jaglane klik
Deser ten jest zdrową i pyszną alternatywą dla sklepowych budyniów i innych deserów/produktów naszprycowanych cukrem.Jest łatwy i szybki w przygotowaniu , dlatego wydaje mi się , że mogą pokusić się o jego zrobienie nawet najwieksze leniuchy :) Polecam experymentować i przygotowywać go w różnych odmianach(w zależności od dostępności sezonowych owoców). Teraz polecam , z bananem, jabłkiem i cynamonem, gruszką. Już niedługo dodam inne wersje tego deseru. Na zdrowie i smacznego! :)
SMACZNEGO ! :) |
Mniiiam <3 napewno wypróbuje bo wygląda przepysznie i z pewnością tak smakuje !
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł i i bardzo pyszny deser:) pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńFuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj, ja nie znoszę kaszy jaglanej:(.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że mimo to uda mi się kiedyś schudnąć.
To coś zdecydowanie dla mnie, przepis muszę zapamiętać:)))
OdpowiedzUsuń