piątek, 1 listopada 2013

Beauty sok z marchwi i buraka.


Zauważyłam , że coraz więcej ludzi , zaczyna przekonywać się do hasła ,,jesteś tym , co jesz,,. Bardzo mnie ten fakt cieszy , ponieważ tak naprawdę wszystko zaczyna się od środka .  W dzisiejszych czasach produkty które serwowane są nam w sklepach (wysoko przetworzone), zaburzają naturalną homeostaze(równowagę) organizmu . Dlatego tak ważna jest racjonalna wiedza . To właśnie od środka wszystko się zaczyna ,nie tylko groźne choroby narządów wewnętrznych ale również choroby skóry.Pamiętajmy o tym , że uroda często idzie w parze ze zdrowiem.
Dbając o naszą cerę , oprócz pielęgnacji zewnętrznej nie zapominajmy również o tej wewnętrznej.
Jest to koktajl którym na pewno nakarmimy naszą skórę. Dzięki niemu, stopniowo będzie stawała się piękniejsza, nabierze ładnego kolorytu i zdrowego blasku.



Marchew-zawiera roślinny karoten(czyli prowitamina A) , który w naszych jelitach , przekształcany jest na naturalny retinol, posiadający zdolność stymulowania odbudowę komórek. Karoten nadaje skórze ładnego kolorytu, zmniejsza wrażliwość skóry na promieniowanie UV ,co zmniejsza ryzyko poparzeń skóry (oczywiście nie zapominajmy o stosowaniu cały rok filtrów p/słonecznych). 
Marchew uelastycznia , odmładza, podnosi odporność skory, przyspiesza regeneracje, zapobiega łojotokowi.
Jest źródłem wielu witamin :A,B,C,E,H,K,PP.
Posiada również dużo związków mineralnych , takich jak :siarka,magnez,fosfor,wapń,miedz,żelazo,jod.
-cynk aż 20% tego pierwiastka zatrzymuje się w naszej skórze,poprawia przysfajanie witaminy A.Uczestniczy w metaboliżmie insuliny, przyspiesza gojenie, likwiduje stany zapalne, wzmacnia odporność na infekcje.
-potas dzięki któremu nasze ciało jest jędrne, cera rumiana i piękna.
-krzem nadaje sprężystości i elastyczności naskórkowi i skórze właściwej. Przeciwdziała wiotczeniu skóry, przyspiesza proces gojenia,zmniejsza przepuszczalność naczyń włosowatych.Niedobór prowadzi do starzenia się skóry ! Zawartość Si maleje z wiekiem , dlatego tak ważne jest jego uzupełnianie.


Marchewka zawiera antyutleniacze zapobiegające degradacji i starzeniu się organizmu. Roślinny karoten zawarty w marchwi w naszych jelitach jest przetwarzany na naturalny retinol stymulujący odbudowę komórek. Prócz karotenu czyli prowitaminy A zawiera więcej witamin, jak B1, B2, PP, K i C.
Jest również bogata w związki mineralne - wapń, cynk, żelazo, fosfor, miedź, magnez, jod a przede wszystkim potas. To właśnie potas jest odpowiedzialny za jędrne ciało, piękną cerę i brzoskwiniową karnację.


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/uroda/news-pokochaj-marchew,nId,411109?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Marchewka zawiera antyutleniacze zapobiegające degradacji i starzeniu się organizmu. Roślinny karoten zawarty w marchwi w naszych jelitach jest przetwarzany na naturalny retinol stymulujący odbudowę komórek. Prócz karotenu czyli prowitaminy A zawiera więcej witamin, jak B1, B2, PP, K i C.
Jest również bogata w związki mineralne - wapń, cynk, żelazo, fosfor, miedź, magnez, jod a przede wszystkim potas. To właśnie potas jest odpowiedzialny za jędrne ciało, piękną cerę i brzoskwiniową karnację.


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/uroda/news-pokochaj-marchew,nId,411109?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Marchewka zawiera antyutleniacze zapobiegające degradacji i starzeniu się organizmu. Roślinny karoten zawarty w marchwi w naszych jelitach jest przetwarzany na naturalny retinol stymulujący odbudowę komórek. Prócz karotenu czyli prowitaminy A zawiera więcej witamin, jak B1, B2, PP, K i C.
Jest również bogata w związki mineralne - wapń, cynk, żelazo, fosfor, miedź, magnez, jod a przede wszystkim potas. To właśnie potas jest odpowiedzialny za jędrne ciało, piękną cerę i brzoskwiniową karnację.


Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/uroda/news-pokochaj-marchew,nId,411109?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Buraki- posiadają substancje pektynowe które obniżają poziom cholesterolu,ułatwiają trawienie,hamują procesy gnilne w jelitach.Odkwaszają organizm.
Warzywo to , jest bogatym żródłem polifenoli, minerałów,witamin i antyoksydantów.
Usuwa zanieczyszczenia z komórek.Może również zwiększać aż o 400% zdolność przenoszenia tlenu przez krew, co pomaga przywrócić skórze zdrowy wygląd, dzięki dotlenieniu.Wzmacnia głębsze warstwy skóry.
Zawiera wiele składników mineralnych:wapń,mangan,kobalt,żelazo.
-potas który zapewnia naszej cerze optymalne nawilżenie, jego niedobory powodują suchość i łuszczenie się skóry.
-kwasu foliowego który powoduje , że komórki skóry skutecznie się regenerują ponieważ ułatwia ich wzrost.
-krzem , buraki stanowią najlepsze jego źródło. Oprócz krzemu , posiadają też sporą ilość witaminy C. Si wraz z witaminą C znacząco wpływają na proces syntezy włókien kolagenu i elastyny.

Składniki:
-około 8 marchewek
-2 buraki
 Ilość uzyskanego soku , zależy od  warzyw.

Sposób wykonania:
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki ,żeby efekt wyciskania był lepszy i dał więcej soku. Wrzucamy warzywa do wyciskarki i patrzymy jak sok napełnia naszą szklankę .

Pamiętajcie , aby przyrządzić koktajl tuż przed spożyciem , ponieważ szybko się psuje i traci swoje dobroczynne właściwości. 
Proponuje pić go co drugi-trzeci dzień , na zmianę z np. koktajlem z samej marchwi , lub marchwi i jabłka.





ZZgodnieZBuraczane antocyjany (barwniki należące do polifenoli, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy) czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny. Mają silne działanie antynowotworowe - neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki i przed rakiem, i przed starzeniem się.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html
Buraczane antocyjany (barwniki należące do polifenoli, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy) czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny. Mają silne działanie antynowotworowe - neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki i przed rakiem, i przed starzeniem się.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html
Buraczane antocyjany (barwniki należące do polifenoli, czyli bardzo silnych przeciwutleniaczy) czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny. Mają silne działanie antynowotworowe - neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki i przed rakiem, i przed starzeniem się.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-lecznicza-sila-burakow_33942.html

6 komentarzy:

  1. fajnie wygląda i zapewne zdrowe i pyszne;D

    jak możesz to zapodaj więcej przepisów pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje :)
      W najbliższym czasie, postaram się dodać więcej przepisów :)
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kiedy moja sokowirówka jeszcze żyła robiłąm codziennie sok z marchewki, buraka i seleru naciowego... Ale tą piankę odsączałam, za radą koleżanki, któa twierdzi że nie jest ona kwintesencją zdrowego napoju ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z moją systematycznością niestety teraz jest słabo , ponieważ dojeżdżam codziennie na uczelnie , ale co 2-3 dzień , daję rade :)
      Ja najbardziej lubię marchew+jabłko !:) Jeśli chodzi o tą piankę , to ją naprawdę uwielbiam !!:D heh , na razie z niej nie zrezygnuje ;)

      Pozdrawiam ! :*

      Usuń
  3. Soczek wygląda bardzo smakowicie :)
    Dziękuję za zaproszenie i oczywiście będę zaglądała tutaj częściej :)
    Przeczytalam też, że sama robisz sobie kosmetyki - z mojej strony pełen podziw za to właśnie + plus za zdrowe odżywianie :)
    Pozdrawiam
    Aurinka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wygląda , tak smakuje :) Jeśli nie lubisz buraka , polecam wersję marchew+jabłko , naprawdę pyszne no i zdrowe oczywiście :)
      Bardzo Ci dziękuje , już niedługo będę dodawać przepisy na kosmetyki ,także zapraszam :)

      Pozdrawiam Cię serdecznie :*

      Usuń